top of page

Mobil Cihazınızdaki Verinin Degeri Nedir?

Ponemon Institute tarafından 2016 yılı Ocak ayında yapılmış olan araştırma, çarpıcı ancak bilgi güvenliği profesyonelleri için çok da şaşırtıcı olmayan sonuçlar içeriyor. Araştırmanın amacı, kullanıcılara mobil cihazlardan erişilen verinin değerini belirletmek. Araştırma Amerika’da, gerek kişisel gerekse iş gereğince akıllı telefon ve tablet kullandığını beyan eden 720 kişiyle yürütülmüş. Araştırma sonuçları, mobil cihazlardaki hassas ve gizli verilerin oranının belirgin bir şekilde arttığını gösteriyor. Yaşanan güvenlik olayları, mobil cihaz kullanımını ve bu cihazlar aracılığıyla hassas verilere erişimi ve bu bilgileri barındırılmasını engellemiyor.

İşte araştırmadan bazı çarpıcı bilgiler

Katılımcıların en çok değer biçtiği veriler, aileleri ve arkadaşlarıyla çektirdikleri fotoğraflar ile kişisel/kurumsal kontak listeleri.

Cüzdan mı telefon mu?

Ortalama günde 7 saatlerini mobil cihazlarında geçiren katılımcılardan %73’ü cihazlarına bağımlı olduklarını, %66’sı ise cüzdanlarını kaybetmekten çok mobil cihazlarındaki bilgileri kaybetmekten endişe ettiklerini bildirmişler. Katılımcılar, mobil cihazlarındaki verilerin çok kritik olduğunu düşünmelerine rağmen, satın alma kararlarında güvenliğin öne çıkan bir kriter olmadığını beyan etmişler.

Araştırmaya göre katılımcıların uygulama kullanım oranları şu şekilde:

%88 kişisel mesajlaşma ve e-mail %76 müzik dinleme %73 takvim yönetme %66 sosyal medya %59’u kurumsal e-mail ve dokümanlara erişim %50 görüntülü konferans %49 elektronik alışveriş

Kullanıcılar, mobil cihazlar aracılığıyla büyük miktarda veriye erişmekte ve/veya cihazlarında barındırıyorlar.

Katılımcılardan yalnızca %15’i cihazlarında çok az kişisel veri barındırdığını söylerken, %63 oranındaki katılımcı son 2 yılda cihazlarında barındırdıkları gizli/hassas verilerin belirgin bir şekilde arttığını söylemiş.

Cihaz mı? Veri mi?

Katılımcılardan %49’u cihazlarının bedelini hesaplarken cihazın kendi değeri ve içerdiği/eriştiği verinin değerini birlikte düşünürken, %28’i ise bu hesabı yalnızca veri üzerinden yaptığını belirtmiş. Mobil cihazların güvenliği konusunda, katılımcıların %55’i cihazlarının herhangi bir şekilde saldırıya uğramasından endişe ettiğini bildirmiş.

Bunun yanında %55’i verilerini korumak için herhangi bir şey yapmadığını, %57’si güvenlik özelliklerinin önemli olmadığını söylemiş.

Yalnızca kişisel değil, kurumsal veriler de ciddi risk altında. Katılımcıların yalnızca %20’si mobil cihazlarının yalnızca kişisel kullanım için olduğunu belirtmiş, %80’i ise hem iş hem de kişisel kullanım için olduğunu belirtmiş.

Katılımcıların %55’i işle ilgili verilerin güvenliğinden endişe ettiğini, kalan %45 ise bu konuyu önemsemediğini belirtmiş.

Peki nedir cihazınızdaki verinin değeri?

Araştırma sonucunda katılımcılar tarafından bu değerin ortalama 14,000 $ olarak tahmin edildiğini görüyoruz.

*How Much Is the Data on Your Mobile Device Worth? Sponsored by Lookout. Ponemon Institute© Research Report. Independently conducted by Ponemon Institute LLC Publication Date: January 2016

bottom of page